fredag den 22. juni 2012

Dyr i vandløb og søer
Svirreflue: Svirrefluen ligner en bi, men er fuldstændig ufarlig. De flyver omkring søer og har ånderør, så de kan være under vandet.   
Vårfluelarver: Der findes flere forskellige vårfluelarver. Nogle dækker sig til med sten, andre med sand og så er der dem der bare griber sig fast til bunden med sine kløer. Vandstrømmen har nemt ved at skylle dem væk, så de bliver nød til at gøre én af disse tre ting for at holde sig på stedet.  
Snegle: De fleste snegle der lever i vandløb, kan ikke holde sig fast og bliver taget af strømmen. De finder sig en sten hvor de ikke bliver taget af strømmen og lader føden komme til dem med strømmen.
Ferskvandsloppen: Ferskvandsloppen har ingen måde at beskytte sig mod strømmen på. Den er tvunget til at gå i læ. Også dyr som skorpiontæger, rygsvømmere og vandkalve opholder sig mellem planterne, hvor de ikke blive revet væk af strømmen.
Iglen: igler indtager ilt ved hjælp af deres hud. De kan både indtage fra vandet og luften. Dog udtørrer de på landjorden. De lever af snegle og larver. Kun én igle race kan suge blod fra mennesker. Få igler spiser små fugle og fisk.
De forskellige insekter der lever under vand indtager ilt på forskellige måder. Nogle, som for eksempel iglen, indtager det gennem huden. Det vil sige at de kan indtage ilten fra vandet, gennem huden. Andre insekter har gæller. Fra store til små, men størrelsen på gællerne, kommer an på størrelsen af insektet, og hvor insektet lever. Det er forskelligt fra insekt til insekt hvor gællerne sidder. Nogle insekter bliver også nød til at komme op og hente luft. Og så er der dem, der svømmer op til overfladen, laver en luftboble og sætter den fast på ryggen. Derfra kan den beholde luftboblen og indtage ilt ved hjælp af den i en længere periode. Men den skal selvfølgelig op og hente en ny på et tidspunkt.
Gedden: Gedder spiser næsten alt.  Det er en af Danmarks største fisk. De kan blive op til en meter. De kan veje fra 8 til 12 kg. Hunnerne bliver størst og bliver også kønsmoden langt senere end hannen. Den voksne geddes eneste fjende er mennesket.
Aborren: Aborrens krop er høj og fladtrykt fra siden med fastsiddende ru skæl. Første rygfinne består udelukkende af pigstråler. De kan både være meget brune og grønne i farven. Aborren er en udemærket spisefisk.
Gydningen sker på lavt vand om foråret. En stor hun kan gyde op til ca. 300.000 æg pr. gydning. Æggene klæber sammen til lange smalle geleagtige bånd, og disse bånd klæber til bunden af søen. Æggene klækker efter 2-3 uger, og ynglen lever af blommesækkens næring den første uges tid. De næste par måneder står den på dyreplankton.
Aborren findes overalt i Danmark, både i salt-, brak- og ferskvand. Aborren der dog er bedst kendt som ferskvandsfisk kan blive op til 50 cm og 4 kg. I søer med god næring til aborreyngel, men ringe næring til ungfisk og voksne optræder ofte meget individrige bestande af aborrer, hvor de enkelte individer sjældent bliver mere end 50-75 gram, på grund af fødekonkurrence. Sådanne fisk kaldes "tusindbrødre".
Ålen: Ålen kendes på den lange, stærke og slimede krop. Ryg, hale og gatfinne er sammenvoksede og danner en stor finne. Munden er spids og fyldt med små spidse tænder. Ålen kan både være mørkegrøn, blåsort, mørkebrun til olivenfarvet. Ålen er en god spisefisk.
Ålen forefindes overalt ved Europas kyster, i floder og damme og bliver over 1 m land, hannen dog højst 50 cm. Største vægt ca. 5 kg.
Ålene formerer sig i det vestlige Atlanterhav i Sargassohavet ved Bermuda øerne. Her leger de tidligt om foråret ved en temperatur på 17 grader i en dybde af 400 m. Efter legen dør de gamle ål. Larverne, der tidligere blev opfattet som en selvstændig dyreart, tiltræder ved Golfstrømmens hjælp rejsen mod Europas kyster. Efter 2 år er de ca. 75 mm lange og når deres mål, men først i en alder af ca. 3 år forvandler de sig til rigtige små ål. Hunnerne drager op i ferskvandet, mens hannerne bliver i brakvand. Efter kønsmodningen drager ålene formentlig til gydepladserne.
Karpen: Karpen er meget kompakt og højrygget. Den har 4 skægtråde i munden. To større i mundvigen, samt to mindre over overlæben. Farven på fisken varierer fra mørk grå-blå til sortagtig eller olivengrøn til brunsort. Der findes fire karpearter. Skælkarper, som har små skæl i rækker over hele kroppen. Spejlkarper som har store uens skæl spredt over siden. Læderkarper, som normalt ikke har skæl på kroppen og til sidst Radkarper som har små skæl på ryggen og store skæl langs siden.
Dafnier: Dafnier er små krebsdyr, de lever i mange vandhuller og søer hvor der er mange planter. Dafnier spiser planteplankton og derfor vigtige led i fødekæderne i ferskvand. Dafnier bliver spist af mange forskellige fisk. Dafnier bliver 1-2 mm store og de kendes bedst på deres meget runde form og de to meget tydelige antenner. Dafnier har 4-6 par ben men de sidder skjult under en skal, som omgiver dafnien. Når en dafnien laver nogle bevægelser med sine ben, laver den en vandstrøm inde i skallen. Vandstrømmen fører føde op til dafniens mund, men få også dyret til og bevæge sig. Antennerne søger for at dafnien holder sig svævende i vandet.
Dafnier har en god formringsevne. En dafniehun kan på 1 år blive til 3.millioner dafnier. Den store formringevne skyldes at dafnier kan formere sig på to forskellige måder, nemlig kønnet og ukønnet. Når livsbetingelserne for dafnierne er gode, består bestanden udelukkende af hunner.  

Flydebladsplanter:
Flydebladsplanter findes på dybt vand, og der rødder er nede på bunden af søen, mens planternes blade flyder på overfladen af vandet. Åkanders stilke kan blive 2-3 meter lange. De planter som har deres stilk på bunden har et lille problem, fordi at der kun er meget lidt ilt på bunden, og planternes rødder har brug for ilt, så de kan vokse og optage uorganiske næringsstoffer. Men flydebladsplanterne har løst dette problem, fordi at de optage ilt fra bladene og føre det ned til rødderne, så de får den ilt de har brug for. Flydebladsplanter er flerårige, men det er kun delene fra bunden som overvintrer. Herefter får de nye blade til det næste forår. Hvis plantedelene rives løs fra bunde kan planten sprede sig. De mest almindelige flydebladplanter i Danmark er gule og hvide åkander, frøbid og vandpileurt.
Flydebladsplanter:
·         Svømmende vandaks
·         Vand-pileurt
·         Liden andemad
·         Gul åkande
·         Hvid åkande (nøkkerose)
·         Frøbid
·         Stor andemad
·         Flydende stjerneløv
·         Tyk andemad
Vandsalamander 

En salamander er brun med mørke pletter og striber. Den har svømmehud mellem tæerne, og er derfor rigtig god til at svømme. Den bugter sig afsted når den svømmer, ligesom en ål. En salamander er et rovdyr. Den spiser dafnier, myggelaver og andre smådyr. En salamander kan også opholde sig på land. Når den er på land, spiser den regnorme, snegle, og andre insekter. Om foråret og sommeren lever vandsalamanderne i vandet. Om efteråret lever vandsalamanderne på vand. Når den lever på land, lever mellem fugtige og visne blade, under fx en væltet træstamme, eller under bark. Om efteråret går den i dvale, og gemmer sig i skovbunden. Salamander skifter til yngledragt om foråret. Der bliver hannerne flottest. Hans bug stråler i mange farver, og han for også en høj takket kam langs ryggen, og på halen. Hunnen bliver mere mørk, og for en mindre kam. Salamander har rigtig mange fjender fx fisk, vandkalvelarver, spidsmus, fiskehejre.

Når salamanderne skal parre sig, svømmer hannen rundt om hunnen, og ind foran hende, for vise hans smukke bug frem. Hannen afsætter sæd på en sten eller på en vandplante. Når hunnen svømmer hen over sæden bliver det hængene på hende, så syges det op i hunnens kloark (som er et sted hvor både urin, afføring, sæd og æg er), og æggene bliver befrugtet. Når en salamander lægger æg, ligger hun et ad gangen på vandplantens blade. Når hun har lagt ægget på bladet, folder hun forsigtigt bladet rundt om ægget med bagfødderne. Det gør hun for at ægget bliver beskyttet. Det kan strække sig over 3-4 uger, da hun kan lægge op til 700 æg. Ud af æggene kommer der haletudser. Haletudser er et rovdyr, som spiser landlopper og andre smådyr. særligt haletudser har mange fjender, og klare sig bedst i vandhuller, hvor der ikke er fisk.
Vandforholdene:
For dyr der lever i vandløb er det svært at løbe tør for ilt, fordi der konstant løber nyt vand forbi som hele tiden kommer med ny ilt. Ilten bliver tilsat vandet når det bruser eller støder mod kanten. Bundforholdene kan være meget forskellige fra vandløb til vandløb, men for det meste er bunden lavet af blødt ler og dødplante materiale. Steder bag sten er der læg og derfor ikke så meget strøm, hvilket gør det letter for planter at slå rødder. Temperaturen i et vandløb er meget ens eftersom der hele tiden kommer nyt vand bliver temperaturen meget fordelt derfor ligger temperaturen meget ens over det hele. Efter en slyngning vil strømmen have revet små partikler med sig så som små sten eller groft grus. Strømer vil med tiden gnave i kanten af vandløbet så det vil komme huler hvor fisk kan lægge æg.

Stryg og Høl:
Et Stryg er et langt og lige stykke lavvandet vand med en meget stærk strøm som ikke standses som i svingene og holder den samme hastighed, normalt vil bunden være gruset fordi strømmen har taget sten med sig som vil lægge sig som en bund men tiden.
Et Høl er en sving i en å hvor vandet kommen fra et stryg og derefter bliver presset op mod kanten på grund af den kraftige strøm og ligesom lave en ind huling i siden undervandet. Hvilket gør at vandet bliver dybere og fiskene kan gemme sig inde i huling, hvor de kan ligge deres æg eller prøve at finde føde.

fredag den 8. juni 2012

Fakta om ferskvand
Hvis vandet har et saltindhold under 0,05 % er det ferskvand. Kun 3 % af alt vand på jorden er ferskvand.  Verdens dybeste sø hedder Baikalsøen, og indeholder 20 % af alt ferskvand der findes på jorden.

Der findes to slags ferskvand. Stillestående og rindende ferskvand. Stillestående vand findes i søer og vandhuller. Rindende vand findes i floder, åer og bække.
I Danmark er der registreret 38 arter af ferskvandsfisk, som er "vilde arter".